Eразмус+ пројекат „Sol’Arts“ – наши ученици угостили своје вршњаке из Белгије, Италије, Француске и Шпаније

У оквиру Еразмус+ пројекта „Students Observers Learn Astronomy and Run to Travel to Space” (Sol ‘Arts) протекле недеље угостили смо 25  ученика и 10 наставника из Белигије, Италије, Француске и Шпаније. Током седмодневног боравка у Новом Саду ученици из партнерских школа били су смештени у домове наших ученика.

Eразмус+ пројекат „Sol’Arts“има за  циљ приближавање науке ученицима путем креативних активности и решавања проблема. Избором специфичне теме – астрономије, повезује се проучавање различитих наука и наставних предмета.

Ивана Инић, наставница математике и координаторка пројекта

У оквиру пројекта организују се размене ученика и наши ученици и наставници су током прошле школске године путовали у Шпанију и Италију, а до краја ове школске године биће реализоване још две размене ученика у Француској и Белгији.

 

Свечаној церемонији пријема гостију из школа из Кортријка у Белгији, Монкалијерија у Италији, Монтарноа у Француској и Деније у Шпанији присуствовали су угледни гости:

господин Томас Мас, саветник и конзул амбасаде Белгије, господин Роберто Чинкота, директор Италијанског института за културу у Београду, господин Владимир Маринковић, руководилац огранка Француског института у Новом Саду, госпођа Aнa Изабел Региљо Пелајо, шефица наставе из института Сервантес, госпођа Милица Вучићевић, в.д. помоћника Покрајинског секретара за образовање, госпођа Дина Вучинић, чланица Градског већа за образовање, госпођа Соња Миладиновић, просветна саветница Школске управе Нови Сад.

Срђан Пришић, директор школе

 

 

За наше госте и ученике домаћине организоване су бројне активности – игре међусобног упознавања ученика и упознавања нашег града, презентације, едукативне радионице из области астрономије, одлазак у Планетаријум и обилазак Петроварадинске тврђаве, излет у Београд, пријем у Градској кући, изложба “Време и васељена”, спортске активности и др.

 

                 

                             

 

Током боравка у породицама својих домаћина, деца из иностранства имала су прилику да упознају свакодневни живот својих вршњака и њихових породица. Дружење је заокружено сјајном журком последње вечери, уз музику, плес и богату трпезу са домаћим специјалитетима коју су припремили родитељи наших ученика.

                             

Боравак гостију из партнерских школа и пројектне активности организовале су Ивана Инић, наставница математике и координаторка пројекта и Драгана Бенић, наставница историје.

Координаторке пројекта: Ивана Инић, наставница математике; Драгана Бенић, наставница историје и Нада Шушак, учитељица и чланица пројектног тима