ИСТОРИЈАТ


Одлуку о оснивању и изградњи школе у насељу „Павле Бакић II“ донела је СО Нови Сад 14. септембра 1964. године.

Пројекат школе урадио је Пројектни биро „Архитект“ из Новог Сада, а радове изводило ГП „Неимар“. Имала је 12 учионица и са школским двориштем укупну површину од 2400 m2. Школска библиотека је имала 1400 књига.Школа је почела са радом 8. септембра 1966. године.

Свечано ју је отворио 26. новембра 1966. године, уз присуство многих званица, Тима Врбашки, председник СО Нови Сад.

Имала је 23 наставника, 328 ученика распоређених у 13 одељења.

Највећи број наставника и ученика дошао је из ОШ „Иво Лола Рибар“.

Школа носи име новосадског комедиографа Косте Трифковића.


ШКОЛА ДАНАС

ОШ „Коста Трифковић“ налази се у самом срцу Новог Сада, у улици Берислава Берића бр.2.


         Окружена је типично градским крајоликом: кровови старих зграда, фасаде новоизграђених вишеспратница, бројна скривена дворишта међу којима се по лепоти и уређености издваја наше. То је сада питома оаза зеленог и цветног парка којег годинама брижно негујемо.

  Далеке 1966. године школа је пригрлила своје прве ђаке и од тада растемо заједно. Од самог почетка била је то школа коју родитељи желе за своје дете. Школа у којој се учи са радошћу и умно. Школа у којој сваки ученик има своје место и пажњу. Школа у којој наставници раде интензивно и ангажовано. Данас смо савремени, признати и далеко познати по својим ученицима и њиховим успесима на различитим пољима. После 48 година можемо да кажемо да смо престижност градили и по резултатима и по мотивисаности свих који у „Кости“ уче и раде.

         Након извршене реконструкције и надоградње у 2006. и 2011. години добијено је око 3300 m2 новог радног простора, тако да је тренутна површина школске зграде 6850 m2.

       На почетку школске 2017/18. год. формирано је, од 1175 ученика, 48 одељења и 10 групa продужног боравка. Настава се изводи у специјализованим учионицама. Посебно истичемо опремљеност фонолабораторијe, дигиталну учионицу, студио за интерну телевизију и разглас који омогућавају примену савремених метода у настави.Библиотека располаже са око 16000 књига и претплаћена је на 6 стручних часописа.Пространа сала за физичко васпитање која је опремљена спортским справама, семафором, свлачионицама са туш купатилом, пружа могућност развоја посебне спортске линије наше школе.

  


         Школска кухиња са трпезаријом за 450 ученика савремено је опремљена.

Поред зборнице имамо канцеларије за: директора, секретара, књиговођу и педагошко-психолошку службу.

        Отворени спортски терени у површини од 2182 m2 су у кругу школског дворишта, а брижљиво однегована зелена површина простире се на 7829 m2.

        За осам година свако дете може, захваљујући многобројним активностима које школа нуди, да открије своје способности, негује и развија склоност и љубав према жељеним областима.

Између наставника и ученика је изграђен један добар однос пун уважавања, толеранције и поштовања – зато наши ђаци и

када напусте ову школу, понесу је дубоко у свом срцу, радо о њој причају

и радо је се сећају.

То је свакако заслуга свих запослених;

И поред свега наведеног, мишљења смо да школу данас чине наши ђаци и ми, њихови учитељи и наставници који смо све мање предавачи а све више организатори. Децу учимо да мисле, да уче, да раде, да се друже, играју и прихватају одговорност. Успеси на такмичењима, развојни пројекти, ваннаставне активности, дружења, екскурзије, школе у природи, симпатије… већ годинама чине школу „КОСТА ТРИФКОВИЋ“.

Данас је ОШ „Коста Трифковић“ једна од естетски најуређенијих, а по раду и по резултатима једна од најугледнијих ОШ у Новом Саду, а да тако и остане залагаће се сви чланови колектива на челу са директором као и ученици који са поносом изговарају име Косте Трифковића.             

Школа има врло добру сарадњу са друштвеном заједницом. Ту спада низ радних организација које тесно сарађују са школом и помажу у бољој реализацији наставно – образовног процеса.

       Већ неколико година школа одржава везу са школом у граду Риму у Италији. Та сарадња је за сваку похвалу и недавно су наши ђаци добили пригодне поклоне од својих другова из Италије.

      У школи се посебна пажња поклања естетском уређењу. Околина саме школске зграде је лепо уређен парк са фонтаном, цвећем и најразличитијим дрвећем. Ово је свакако заслуга, пре свега, директора школе, проф. Милана Спасојевића, који је по струци биолог и много улаже труда и средстава да школа и њено окружење буду овакви.