Исхрана деце у школама – наука у служби здравља

„Истраживања о здрављу становништва Републике Србије показују да гојазност, а нарочито гојазност десе постаје популациони проблем. Тако је учешће гојазности на узрасту око 11-19 година значајно више од гојазности у дечијем узрасту 7-14 година. Што значи да та самосталност деце, у смислу одабира хране и све веће време које деца проводе седећи, дефинитивно утичу да у адолесцентском периоду имамо све више гојазне деце“ каже доц. др Милка Поповић са Института зајавно здравље Војводине.

Тим поводом у ОШ „Коста Трифковић“ спроведена је акција припремања здраве и квалитетније хране. У сарадњи са Министарством просвете и Европском тренинг академијом школу је посетио тим стручњака, нутрициониста, лекара и професионалних кувара како би здравија храна, са повећаним уносим влакана добилa много већи значај у школама. Кухиња ОШ „Коста Трифковић“ свакодневно храни око 320 ђака који добијају три оброка дневно. Бројност деце обавезује ученике и наставнике да константно раде на едукацији како би здравом исхраном унапредили и очували здравље популације.

Важност опремљености школских кухиња и стручност кадра истакнута је тим поводом и Србија је похваљена као добар пример у односу на земље у региону.

Екипа РТС-а посетила је нашу школу и оком камере забележила овај значајан пројекат. Емисију можете погледати на линку и сазнати више о напорима наше школе да се здравије хранимо.