Жива библиотека у нашој школи

 

У суботу, 7. марта 2020.године, у нашој школи успешно је одржана још једна Жива библиотека у склопу Еразмус+ пројекта стратешког партнерства за иновације „Живе књиге у школама“. Пројекат има за циљ да смањи утицај негативних стереотипа и предрасуда као кључних за дискриминацију у друшву, а овога пута хтели смо и да видимо како ова метода може да се користи и у области професионалне оријентације. Жива библиотека функционише баш као права библиотека, само што су књиге људи са којима читаоци разговарају, слушају их и постављају питања.

Читалачко пре подне протекло је у пријатној атмосфери, а међу понуђеним књигама су биле приче које немамо често прилику да читамо.  Велики број ученика, родитеља и наставника из наше и других школа  су са великим интересовањем бирали наслове. Многима од њих највећа потешкоћа је била коју књигу одабрати, јер свака од 19 књига имала је много тога да исприча. Избор књига био је прави погодак, што потврђује и податак да су готово све књиге од 10 до 14 часова биле на читању. Неки читаоци, а било их је преко стотину регистрованих, прочитали су по неколико књига у току овог занимљивог  дана.

Читање у нашој Живој библиотеци завршено је са лепим утисцима и читаоца и књига. Многи су изразили жељу да се што пре организује ново окупљање. Све је успешно протекло захваљујући труду ученика из Волонтерског клуба и наставника који учествују у пројекту „Живе књиге у школама“.