Читајмо гласно

„ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Акција Друштва школских библиотекара Србије и основних школа под називом „Читајмо гласно“ одржава се пети пут у нашој школи. Поводом 28.фебруара, Националног дана књиге, наши ђаци и учитељи су још једном указали на вредност читања и лепоту дружења уз књиге. Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања,  неговање матерњег језика и културе читања, као и истицање значаја школских библиотека у наставном процесу. Шkолске библиотеке су места где се учи, траже информације, пишу семинарски радови и реферати, а пре свега место где се читају књиге.

Наша школа подржала је ову лепу и корисну акцију којој се одазвао велики број ђака и њихових учитеља (укључили су се скоро сви ученици од 2.до 4.разреда).  Учитељи и њихови ђаци посветили су и своје часове овој активности. Тога дана ученици су донели своју омиљену књигу, читали су на глас интересантне делове, препричавали омиљене приче и тиме заинтересовали друге ученике, рецитовали омиљене стихове и афоризме.

Библиотекарака је на час донеле енциклопедије, које се, иначе, не износе из библиотеке, и које ученици нису имали прилике да виде и дала им да прочитају омиљени текст или неки текст који је њима интересантан и на тај начин их заинтересовала да дођу у школску читаоницу и пронађу информације које их занимају. Неки ученици су и илустровали своје омиљене јунаке. Ученици су и сами смислили слогане поводом ове акције : „Ми уживамо док читамо“, „Књига је моћ“, „Књига помаже а не одмаже“, „Књига је најбољи друг и зато треба читати“, „Живот је књига“, „Ако досада тебе ухвати, ти се одмах књиге прихвати“, „Ако не знаш шта ћеш од себе, књига је права ствар за тебе“…

Читање је јако важно и зато овом акцијом желимо да укажемо на значај књиге, читања и постојања школске библиотеке.