Буквар ненасилне комуникације за децу, родитеље и наставнике

Kњига „Буквар ненасилне комуникације“ о основним појмовима и ситуацијама које објашњавају ненасилну комуникацију кроз 30 слова азбуке, а чије су ауторке Марија Белић-Бибин, Тамара Јовичић и Данијела Радовић, чланице ДОР Центра за креативну едукацију и уметност из Новог Сада (http://www.dorcenter.org/) изашао је из штампе и представљен је деци четвртог разреда ОШ „Kоста Трифковић“ у Новом Саду.

Интерактивна публикација „Буквар ненасилне комуникације“ првенствено је намењена родитељима и деци, а основна идеја је да децу буду приближена нека од правила ненасилне комуникације.

„У изради Буквара учествовали су одрасли и сама деца, што доноси додатну вредност, а основна идеја је да користећи Буквар родитељи буду у могућности да се сами упознају и да објасне деци поједине речи и појмове важне за ненасиље, као и да одиграју игре које се налазе у публикацији“, изјавила је једна од ауторки Марија Белић-Бибин.

Kњига је део пројекта „Буквар ненасилне комуникације за децу“, чији је основни циљ неформална подршка првенствено породицама у превенцији вршњачког насиља, а који од децембра 2018. године спроводи удружење ДОР Центар. Пројекат су делимично финансијски подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине.

Буквар је посебно значајан ако се има у виду нарастајући проблем вршњачког насиља с посебним акцентом на рани развој деце.

Извор: РТВ